top of page

Sladila: nadomestki sladkorja?

Sladilo ali nadomestek sladkorja je umetna (izdelana v laboratoriju) ali naravna (rastlinska) snov, ki sladka hrano in pijačo namesto sladkorja. So pogosta sladilna izbira za "dietne" izdelke, kot so gazirane pijače, omake, pekovski izdelki ali bonboni ali gumi brez sladkorja. Vsa sladila, dovoljena za uporabo v živilih v EU, so podvržena celovitemu pregledu morebitnih toksikoloških učinkov v skladu z načeli toksikološkega testiranja aditivov za živila, preden se določijo njihove zgornje meje varnega dnevnega vnosa. Odobrena sladila niso rakotvorna, lahko pa v večjih količinah spremenijo črevesne bakterije in povzročijo prebavne težave (napihnjenost, driska). Povezana so tudi z boleznimi, kot sta diabetes tipa 2 in visok krvni tlak.


Intenzivna sladila: acesulfam, aspartam, saharin, sukraloza, taumatin, ciklamat

Sladkorni alkoholi- polioli:

Sladkorni alkoholi imajo lastnosti sladkorja in alkoholnih pijač (ampak ne takšnih, kot jih najdemo v pijačah). So ogljikovi hidrati, ki so sintetizirani bodisi v laboratoriju bodisi iz določenega sadja. Večina ima na koncu imena končnico -tol, na primer eritritol, maltitol, sorbitol in ksilitol. Polioli imajo odvajalni učinek, če jih uživamo v prevelikih odmerkih, zaradi osmotskih učinkov neabsorbiranih poliolov, ki dosežejo debelo črevo. Poraba poliolov na dan približno 20 g na osebo verjetno ne bo povzročila neželenih simptomov.

Ostala sladila: stevia

Ta naravni nadomestek sladkorja dobi sladek okus po ekstraktu listov Stevie rebaudiana. . Nekateri izdelki iz stevie vsebujejo dodane sladkorne alkohole, ki lahko pri posameznikih povzročijo neprijetne stranske učinke.Uporaba sladil pri hujšanju?

Ljudje izbiramo nekalorična umetna sladila, da bi izgubili ali ohranili telesno maso. Sladkor zagotavlja veliko količino hitro absorbiranih ogljikovih hidratov, kar vodi do prekomernega vnosa energije, povečanja telesne mase in tveganja za presnovni sindrom. Ne glede na to, ali gre za uspešno trženje s strani industrije dietnih pijač ali ne, javnost, ki se zaveda teže, umetna sladila pogosto šteje za "zdravo hrano". Toda ali umetna sladila dejansko pomagajo zmanjšati težo? Presenetljivo je, da epidemiološki podatki kažejo nasprotno. Ugotovitve raziskav so pokazale, da bi lahko večji vnos brezkaloričnih nadomestkov sladkorja spodbudil povečan vnos hrane in povečanje telesne teže. Malo raziskav je pokazalo njihovo učinkovitost pri hujšanju. Dejstvo je, da so sladila sladka. Ne potešijo nam želje po sladkem, kvečjemu nam jo je le še povečajo. Na dolgi rok za obvladovanje zdrave telesne mase to ni rešitev.


Sladila so torej lahko dobra izbira za potešitev želje po sladki hrani, hkrati pa ohranja raven sladkorja v krvi pod nadzorom. Vendar jih velja uživati v zmernih količinah in ne vsakodnevno.


Viri:

Mortenses A. 2006. Sweeteners permitted in the European Union: safety aspects. Scandinavian Journal of Food and Nutrition. 50, 3: 104-116. https://doi.org/10.1080/17482970600982719

WebMD. All About Sugar Substitutes. https://www.webmd.com/diet/ss/slideshow-all-about-sugar-substitutes

Yang Q. 2010. Gain weight by “going diet?” Artificial sweeteners and the neurobiology of sugar cravings. Yale J Biol Med. 83, 2: 101-108. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2892765/


コメント


bottom of page