• Zala Mlinšek

Primerjava živil: JOGURTI

Updated: Oct 4, 2020

Jogurt je koaguliran (strjen) mlečni izdelek, dobljen pri postopku mlečno kislinske fermentacije z uporabo kultur. Izdelan je iz polnega, pol posnetega ali posnetega pasteriziranega ali koncentriranega mleka, pasterizirane smetane ali mešanice naštetih, z raznimi dodatki.


Hranila, ki jih je pri primerjavi različnih vrst jogurtov vredno upoštevati in se med njimi precej razlikujejo, so vsebnosti sladkorjev, beljakovin in maščob, ter seveda energijska vrednost.

Vsebnost maščobe v jogurtih je torej odvisna od % mlečnih maščob mleka, ki se uporabi za pripravo jogurtov (polno ali pol posneto).

Pri sadnih jogurtih je problematična njihova vsebnost sladkorjev. Z enim lončkom (180 g) sadnega jogurta, že zaužijemo tretjino priporočljivega dnevnega vnosa sladkorjev. Sadni jogurt namreč poleg naravno prisotnega sladkorja v sadju (zgoščena sadna kaša) vsebuje še dodane sladkorje. Bolje si je pripraviti sadni jogurt kar doma. K navadnemu jogurtu primešamo narezano sadje in se izognemo prevelikemo vnosu sladkorja.Grški jogurt, znan tudi kot koncentriran ali precejen jogurt, je narejen tako, da se iz običajnega jogurta izločijo sirotka in druge tekočine. Ker postopek pasiranja zmanjša celotno prostornino, grški jogurt vzame bistveno več mleka kot običajni jogurt, da se pripravi serija enake velikosti.

Če želimo uživati grški jogurt brez maščob, moramo biti pri izbiri le-tega dovolj pozorni. Če je na oznaki embalaže označeno, da gre za grški tip jogurta, omenjen vsebuje precej maščob in ima posledično tudi do dvakrat višjo energijsko vrednost kot grški jogurt brez maščob. Grški jogurt izberemo tudi, če želimo povečati beljakovinsko vrednost našega obroka.
Skyr je islandski gojeni mlečni izdelek. Tako jogurt kot skyr sta gojena mlečna izdelka, vendar so kulture, uporabljene pri njuni izdelavi, različne. Skyr je bolj zgoščen kot drugi jogurti. Ima konsistenco grškega jogurta, vendar je bolj blagega okusa. Skyr lahko uvrstimo med sveži sir iz kislega mleka. Skyr je zelo priporočljiva izbira zaradi njegove visoke vsebnosti beljakovin.V splošnem ni noben izmed naštetih jogurtov nezdrava izbira, dokler je znotraj zdravih prehranjevalih navad. Izbirajmo tistega, ki ustreza našim prehranskim potrebam in okusu.