top of page

Prehrana in telesna aktivnost

Updated: Apr 6

Prehrana je ena izmed glavnih elementov za pravilno izvedbo aktivnosti, saj predstavlja gorivo za vzdrževanje normalnih telesnih funkcij in čim boljše delovanje organizma. Hranila in tekočine, ki jih vnesemo v telo, omogočajo fiziološke funkcije organizma za njegovo delovanje. Optimalna dieta temelji na treh osnovnih skupinah hranil: OH, beljakovinah in maščobah, skupaj z mikrohranili, ki zajemajo predvsem vitamine, minerale in antioksidante. Pravilna kombinacija vseh elementov, bo pri zdravem posamezniku, brez posebnih dodatkov, zagotovila energijsko in hranilno ravnotežje ter posledično vplivala na boljše počutje, vzdržljivost, moč, odpornost, ohranjanje energije, zdravja in preventive pred poškodbami.

Ogljikovi hidrati so najboljša ''oprema'' za trening, saj pripomorejo k izdelovanju energije. Energija za delovanje mišic iz ogljikovih hidratov je na razpolago tudi do trikrat hitreje kot energija, ki jo pridobimo iz maščob.

Večina rekreativnih športnikov, beljakovinske potrebe, pokrije z običajno prehrano, zato ni potrebe po beljakovinskih praških oz.napitkih. Uživanje visokokakovostnih beljakovin v prvi uri po vadbi, izboljša regeneracijo in rast mišic.

Pred vadbo:

Obrok, ki ga zaužijemo v 1-2 urah pred telesno aktivnostjo, naj sestoji iz enostavnih ogljikovih hidratov. S takšno strategijo se izognemo pojavu prebavnih motenj med vadbo. Maščob in virov prehranske vlaknine pred vadbo ni priporočljivo uživati, saj preveč obremenijo in otežijo prebavni trakt.

Med vadbo:

Vnos hrane med vadbo je priporočljiv, v kolikor aktivnost traja več kot 60 min. Količina vnešene energije med vadbo naj bo majhna, odvisno od intenzivnosti in trajanja.

Po vadbi:

Po vadbi je pomembna regeneracija telesa z energijsko zadostno in kakovostno hrano, ki sestoji iz vseh vrst hranil in je bogata z mikrohranili. Tako si zapolnimo izpraznjene zaloge energije v mišicah. Obnavljanje energijskih zalog je najučinkovitejše v prvi uri po intenzivnejši telesni aktivnosti.





V splošnem rekreativnim športnikom ni potrebno preveč komplicirati pri izbiri živil in prehranskih dopolnil. Bolj je pomembno, da je vnos hranil zadosten čez cel dan.

Pri profesionalnih športnikih pa je nujno potrebno indivudalna prehranska obravnava. Športna prehrana tudi ni moje področje, zato delim nasvete zgolj za rekrativce :)


Če imaš še več vprašanj ali se mogoče odločaš za individualni posvet, skoči v prehransko posvetovalnico TUKAJ.

bottom of page