top of page

Zakaj so razstrupljevalne diete tako privlačne?

Ideali človeštva-obljube o prečiščevanju in odrešenju ali tako imenovane razstrupljevalne diete.

Razstrupljevalne ali detoks diete so kratkoročne intervencije, ki naj bi bile namenjene odstranjevanju strupov iz telesa, spodbujanju zdravja in pomoči pri hujšanju. Zajemajo dejanja od popolnega postenja, pitja sokov in pogosto vključujejo uporabo odvajal, diuretikov in prehranskih dopolnil.



Kaj sploh so strupi v telesu in kaj dejansko pomeni izraz razstrupljanja telesa?

V medicini se strupi običajno nanašajo na droge in alkohol, "razstrupljanje" pa je postopek odvajanja bolnikov od omenjenih snovi, ki povzročajo zasvojenost. Pristopi k razstrupljanju na splošno spodbujajo izločanje kemikalij in njihovih presnovkov v urinu in blatu ali zunajledvično izločanje v znoj ali sebum.

V okviru komercialnega razstrupljanja je izraz „toksin“ prevzel veliko bolj nejasen pomen; zajema onesnaževala, sintetične kemikalije, težke kovine, predelano hrano in druge potencialno škodljive snovi sodobnega življenja. Komercialne razstrupljevalne diete redko ciljajo na določene strupe, ki jih želijo odstraniti, ali mehanizme, s katerimi jih izločijo, zato je težko raziskati njihove učinke.

Pri velike večine kemikalij je odmerek tisti, ki naredi strup.

Človeško telo je razvilo zelo dovršene mehanizme za odstranjevanje strupov. Jetra, ledvice, prebavila, koža in pljuča igrajo pomembno vlogo pri izločanju neželenih snovi. Zdravo telo torej zmore izločati strupe iz telesa popolnoma samo.


Tveganja pri razstrupljevalni dieti:

Vsakič, ko drastično omejimo kaloričen vnos, bomo shujšali, to pa nima nič skupnega s strupi. Varnost določene razstrupljevalne diete je odvisna od njenega načrta in dolžine trajanja. Z večino nizkokalorčnimi dietami je naš dnevni vnos hranil precej nižji od priporočenih vrednosti, zato potencialni neželeni učinki vključujejo nizko raven energije, nizke vrednosti sladkorja v krvi, bolečine v mišicah, utrujenost, omotičnost in slabost. Velika verjetnost je, da pride sčasoma do pomanjkanja hranil. Razstrupljevalne diete so ponavadi zelo toge in vključujejo majhen in ponavljajoč izbor živil. Post in prepogosto ''čiščenje'' upočasnijo naš metabolizem. Telo se sčasoma privadi na nižji energijski vnos in tako se naš bazalni metabolizem zmanjša (bazalni metabolizem je minimalna količina energije (kalorij), ki je potrebna za vzdrževanje vseh življensko pomembnih funkcij v mirovanju). Zaradi tega je težje obdržati težo, ki smo jo z dieto izgubili. Nekateri načrti za razstrupljanje priporočajo uporabo zelišč, tablet, praškov, klistirjev in drugih oblik ''čiščenja'' črevesa. Metode se razlikujejo in pogosto vključujejo izdelke, ki so na voljo samo na določenem spletnem mestu ali ponudniku.

Zaradi kratkotrajnosti razstrupljevalnih diet, v telesu izgubljamo le vodo in mišice in ne maščob. Po zaključeni dieti, je zelo verjetno, da se bo naša telesna masa kasneje povišala.


Razstrupljevalne ali detoks diete so še vedno precej priljubljene, vendar njihov učinek odstranjevanja strupov iz telesa še s strani kliničnih študij do danes ni bil dokazan. Ravno nasprotno. Lahko so precej tvegane za zdravje in imajo celo obratne učinke.

Naša ''razstrupljevalna'' dieta naj bo raje način prehranjevanja, ki se osredotoča na zadosten vnos zelenjave, sadja, polnozrnatih žit in pustih beljakovin - v bistvu polnovredna in čim manj predelana živila. To nam bo skupaj z vsakodnevno telesno aktivnostjo prineslo trajne rezultate.




Viri:

A. V. Klein in H. Kiat. 2014. Detox diets for toxin elimination and weight management: a critical review of the evidence. Nutritional Sciences.

K. M. Zelman. 2020. The Truth About Detox Diets. Nourish by WebMD.

bottom of page