top of page

Primerjava živil: ČOKOLADE

Se splača izbirati različne vrste čokolade z namenom, da bi ''prišparali'' na kalorijah? Kakšne so dejanske razlike v hranilnih vrednostih razluičnih čokolad in njihovih sestavah?

Večino kalorij v mlečni čokoladi je na račun kakavovega masla in sladkorja, medtem ko temna čokolada ima na prvem mestu seznama sestavin kakav. Temu primerna tudi razlika v vrednostih maščob in sladkorjev med čokoladama.

Pri beli čokoladi pa večino sestavin predstavljata kakavovo maslo in dodan sladkor. Veganske čokolade vsebujejo kakav, rastlinske maščobe in sladkor. Glavni sestavini katerekoli čokolade sta torej maščobe in sladkor.

Ko boste naslednjič izbirali čokolado, izberite tisto, ki vam je po okusu najljubša in ne tiste, ki naj bi veljala za bolj ''zdravo'', ker med kalorijskimi vrednostmi različnih čokolad praktično ni razlik.



Če potrebujete pomoč pri branju deklaracij, vabljeni k zakupu spletnega programa z naslovom Vodnik do pametnih odločitev pri nakupu živil! Z mojim programom boste znali kupovati živila, ki ustrezajo vašim prehranskim potrebam. Preberite si več o programu TUKAJ.

bottom of page