top of page

Si pogosto utrujen/a po kosilu?


Pogost občutek utrujenosti in težav s koncentracijo po obroku je lahko posledica mnogih dejavnikov, na katere lahko v večini primerov vplivamo. Utrujenost je lahko odvisna od tega kaj, kdaj in koliko smo pojedli.


Vrsta hrane: Z regulacijo glukoze v krvi se lahko izognemo njegovim visokim nihanjem. Predvsem predelani in enostavni ogljikovi hidrati nam zagotavljajo hiter vir energije, ki ne traja dolgo. Nenadnemu dvigu sladkorja v krvi, sledi še hitrejši padec, posledično pade tudi nivo energije in zato nastopi utrujenost.

Nekatere raziskave ugotavljajo tudi povezavo med višjimi vrednostmi serotonina po obroku in utrujenostjo. Serotonin je živčni prenašalec, ki ima sicer ogromno vlog v telesu. Vpliva pa lahko tudi na občutke zaspanosti, saj pomaga pri nastanku melatonina, ki je glavni hormon spanca. Triptofan pa je esencialna aminokislina, ki vpliva na proizvodnjo serotonina v telesu. Triptofana najdemo največ v perutnini, lososu, jajcih, špinači, semenih, soji,.. Večjih meta analiz o povezavi serotonina in občutka zaspanosti po obroku ni, zato lahko vzamemo to informacijo le kot obzir.

Pitje alkohola ob obroku tudi povzroči utrujenost.


Količina hrane: Po količinsko večjih in energijsko bogatih obrokih, ki jih pojemo v naglici, je pogosto prisoten občutek utrujenosti.



Kako se izogniti občutkom utrujenosti po obrokih:

• Uživaj polnovredna živila: sveže sadje in zelenjava, polnovredni ogljikovi hidrati, pusti viri beljakovin,..

• sestavljaj si uravnotežene krožnike,

• jej počasi in v mirnem okolju,

• jej večkrat na dan in manjše obroke,

• ne spij preveč kave čez dan,

• ne pij alkohola med obrokom,

• spij zadostne količine tekočine čez dan,

• skrbi za zadosten in kvaliteten spanec,

• skrbi za redno telesno aktivnost.


Občasna utrujenost po obroku torej ni razlog za zaskrbljenost. In nič ni narobe, če si v prid obvladovanja te po kosilu privoščite 20 minut počitka. Naloge bodo po njem lažje izvedljive. Če pa se to dogaja na dnevni bazi, pa svetujem, da naredite nekaj sprememb. Hujša utrujenost po obroku je lahko tudi znak pomanjkanj (železo) ali bolezenskih stanj (celiakija, sladkorna bolezen, intolerance ali alergije na hrano). V tem primeru pa ne odlašajte z obiskom zdravnika.



bottom of page