top of page

PREHRANSKA DOPOLNILA (webinar)

Prehranska dopolnila so živila, katerih namen je dopolnjevati običajno prehrano. So koncentrirani viri posameznih ali kombiniranih hranil ali drugih snovi s hranilnim ali fiziološkim učinkom. Prehranska dopolnila niso zdravila in ne zdravijo, vsebovati morajo manjše odmerke vitaminov in mineralov od tistih, ki se jih sme tržiti le v zdravilih, in le-tem tudi ne pripisujemo zdravilnih učinkov. Prehranska dopolnila ne morejo nadomestiti uživanja uravnotežene prehrane z zadosti sadja in zelenjave, kjer so hranila v najbolj primernem razmerju. Namenjena so ohranjanju in podpiranju zdravja. Lahko so koristna v primerih občasnega pomanjkanja posameznih hranil (npr. v zimskem času).

Ministrstvo za zdravje od leta 2013 ne sprejema več prijav za prehranska dopolnila in ne vodi seznama prijavljenih prehranskih dopolnil, ki so v prometu v Republiki Sloveniji. Predvsem zato, ker je prehranskih dopolnil na trgu preveč. Varnost prehranskega dopolnila pomeni, da proizvod ne vsebuje snovi, ki bi lahko škodljivo vplivala na zdravje ljudi ob dnevnem odmerku. Če obstaja utemeljen sum, da prehransko dopolnilo predstavlja nevarnost za zdravje ljudi, lahko ministrstvo za zdravje začasno prepove ali omeji promet z njim. Večja verjetnost je, da imajo prehranska dopolnila v lekarnah preverjeno količino hranil. Predvsem se odsvetuje nakup prehranskih dopolnil preko spleta. Pri nepreverjenih dopolnilih je lahko precejšnja razlika med označeno vrednostjo hranila in analitsko ugotovljeno vsebnostjo v laboratoriju. Sama analitika hranil pa je po navadi precej draga in nedostopna, saj to lahko izvajajo le akreditirani laboratoriji. Poleg tega so zaradi zakonodaje, ki še ni povsem dorečena, oglaševana z različnimi zdravstvenimi trditvami, ki ne temeljijo na znanstveni osnovi in zavajajo potrošnika.

Vedno je potrebno prebrati deklaracijo s sestavinami. Če nam sestavine niso poznane oz. imajo zapletena kemijska in botanična imena, prehranskega dopolnila brez predhodnega posveta raje ne uživajmo. Pred nakupom se je treba prepričati, katere snovi vsebuje izdelek in v kakšnih odmerkih.

Pred jemanjem kateregakoli prehranskega dopolnila se je potrebno posvetovati z dietetikom in si izmeriti koncentracije določenega hranila v krvi. V splošnem pa velja, da je vsa hranila v prvi vrsti v telo potrebno vnesti s hrano. S prehranskimi dopolnili se ni za igrati in jemati vseh poprek! Škodujejo lahko sicer samo v primeru ekstremnih zlorab, vendar so previsoke doze nekaterih lahko toksične. Predvsem maščobotopni vitamini.

Več pa si preberi v spodnji datoteki:


PD
.pptx
Download PPTX • 8.80MB

Če si želiš pogledati posnetek webinarja skupaj z razlago, mi lahko pišeš tukaj.



bottom of page