top of page

Nevarnosti (pre)nizkokaloričnih diet

Dieta z malo kalorijami, znana tudi kot zelo nizkokalorična dieta, je prehranski režim, ki vključuje omejeno vnos kalorij, običajno pod priporočenimi dnevnimi potrebami. Čeprav se zdi privlačna zaradi obljubljenega hitrega hujšanja, je pomembno razumeti, da ima takšna dieta lahko nevarne posledice za zdravje.

Tukaj je nekaj glavnih nevarnosti, povezanih z dietami s (pre)malo kalorijami:

  1. Pomanjkanje hranilnih snovi: Dieta z malo kalorijami lahko privede do pomanjkanja esencialnih hranilnih snovi, kot so beljakovine, maščobe, vitamini, minerali in vlaknine. To pomanjkanje lahko privede do šibkosti, pomanjkanja energije, slabega imunskega sistema, težav s kožo, slabše zdravje kosti in drugih zdravstvenih težav.

  2. Počasen metabolizem: Ko telo dobi premalo kalorij, se odzove tako, da zmanjša svojo presnovo, kar lahko privede do počasnejšega hujšanja. Po koncu diete se lahko presnova še naprej upočasni, kar poveča tveganje za hitro pridobivanje telesne teže (jojo učinek) po vrnitvi na običajno prehrano.

  3. Mišična izguba: Diete z malo kalorijami pogosto vodijo do izgube mišične mase, saj telo začne uporabljati mišice kot vir energije. Izguba mišične mase pa lahko vpliva na splošno moč, gibljivost in metabolizem.

  4. Slaba energija in koncentracija: Pomanjkanje kalorij lahko povzroči utrujenost, pomanjkanje energije, zmanjšano koncentracijo in težave s spanjem. To lahko vpliva na vaše vsakodnevne aktivnosti, delo, študij in splošno počutje.

  5. Telesne in čustvene težave: Pomanjkanje kalorij lahko povzroči tudi telesne in čustvene težave, kot so slabokrvnost, oslabljen imunski sistem, depresija, anksioznost, razdražljivost in motnje hranjenja.

bottom of page