top of page

Search Results

45 items found for "ovseni-kosmiči"

 • OVSENI KOSMIČI IZ PEČICE

  Čas priprave: 1,5 h Sestavine: 1 jabolko 60 g izkoščičenih datljev 90 g ovsenih kosmičev (50 g grobo Dodamo ovsene kosmiče, med, olje, cimet, klinčke, kakav, vanilijo in sol.

 • Malica v kozarcu: borovnice, skyr, ovseni kosmiči in chia semena

  Borovnice, chia semena, ovseni kosmiči, skyr jogurt in mandlji. Njam! Uporabe ovsenih kosmičev se poslužujem vsak dan, vsaj 1x na dan :P Najboljši so fino mleti, saj ne potrebujejo Ovseni kosmiči po vsebnosti hranil kraljujejo med kosmiči in žiti nasploh.

 • OVSENI PUDING

  Čas priprave: 15 min Sestavine za 2 osebi: 120 g mletih ovsenih kosmičev 20 g chia semen 80 g zamrznjenih 3 dcl mleka 3,5 dcl vode 1 žlička arašidovega masla (15 g) Postopek: Na vodi in mleku 5 min kuhamo ovsene kosmiče.

 • PIŠKOTI Z OVSENIMI KOSMIČI IN ARAŠIDOVIM MASLOM

  Čas priprave: 30 min Sestavine za 20 piškotov: 1 jajce 60 g arašidovega masla 120 g ovsenih kosmičev 80 g ovsene moke (zmleti ovseni kosmiči) ¾ žličke pecilnega ¼ žličke soli 85 g masla na sobni temperaturi Dodamo jajce, moko, pecilni in sol ter na koncu še ovsene kosmiče.

 • MINI PALAČINKE ali KOSMIČI ZA ZAJTRK

  Čas priprave: 30 min Sestavine: 65 g ovsene moke (zmleti ovseni kosmiči) 85 g polnozrnate moke 1 žlička Zaužijemo jih lahko kot palačinke ali kosmiče z mlekom in sadjem.

 • ZDRAVA SLADICA V KOZARCU

  malin 35 g zamrznjenih borovnic 1,5 žlice chia semen 75 ml mleka 3 žlice skyr jogurta 1 žlička medu Ovseni kosmiči za posip Postopek: Najprej se lotimo chia pudinga. Po vrhu še posujemo ovsene kosmiče.

 • Ideja za malico: Borovničev smoothie

  V mojem na sliki so borovnice, ovseni kosmiči, chia semena in navadni jogurt.

 • BUČNI NARASTEK S KOSMIČI

  Vmes ovsene kosmiče zmešamo s cimetom, pecilnim praškom in soljo. Dodamo mleko in olje.

 • Primerjava živil: KOSMIČI ZA ZAJTRK

  V trgovinah najdemo že malo morje kosmičev za zajtrk. Kakšna pa je njihova sestava? Na žalost jih velika večina vsebuje veliko dodanega sladkorja, predvsem kosmiči za otroke.

 • Kosmiči za zajtrk, namenjeni otrokom

  Uravnoteženo prehranjevanje otroku zagotavlja vir energije in hranil za optimalno delovanje telesa, rast in razvoj. Na oblikovanje otrokovih prehranjevalnih navad poleg vzgoje zelo vpliva tudi okolje v katerem otrok živi. Tisto okolje, ki spodbuja pogosto uživanje večjih količin energijsko goste in hranilno revne hrane, je tako eden glavnih vzrokov naraščajočega trenda debelosti pri otrocih. Pri tem bi izpostavila trženje živilskih izdelkov otrokom, največkrat preko televizijskih oglasov. Oglaševanje namreč vpliva na prehransko znanje, izbiro živil, prehranske navade in prehranski status otroka. Otroci predstavljajo v tem kontekstu zelo ranljivo populacijo, saj so zaradi pomanjkanja znanja za kritično vrednotenje oglasnih sporočil lahka tarča oglaševalcev živilske industrije. Oglaševanje energijsko goste hrane otrokom ureja Zakon o avdiovizualnih medijskih storitvah ki v 23. členu določa, da morajo ponudniki oblikovati pravila ravnanja v zvezi z neprimernimi avdiovizualnimi komercialnimi sporočili, ki spremljajo programske vsebine, namenjene otrokom ali so njihov del. Pravila ravnanja se nanašajo na oglase o živilih, ki vsebujejo hranila in snovi s hranilnim ali fiziološkim učinkom, kot so zlasti maščobe, trans maščobne kisline, sol ali natrij in sladkorji, katerih prekomerno uživanje v celotni prehrani ni priporočljivo. Kljub dolgoletnim prizadevanjem potrošniških in drugih organizacij za zaščito naše najmlajše populacije, se stanje na žalost še vedno ni izboljšalo. Po pregledu hranilnih vrednostih različnih žit za zajtrk, imajo še vedno najslabše ocene z vidika prehranskih profilov tista žita za zajtrk, namenjena otrokom. Velika večina žit za otroke vsebuje veliko sladkorja. Pri kupovanju žit, ki jih za zajtrk ponudimo otroku, je torej branje hranilne tabele zelo priporočljivo. Toplo priporočam, da si pred nakupom ogledate podatke v hranilni tabeli. Žita, ki vsebujejo več kot 15 gramov sladkorja, ponudite otroku za zajtrk le poredko. Pri izbiri bodite pozorni tudi na podatek o vsebnosti vlaknin – teh naj bo več kot 6 gramov na 100 gramov izdelka. Zanimivo dejstvo pa je tudi, da tista žita, ki niso namenjena izključno otrokom, so običajno boljša izbira, saj vsebujejo manj sladkorja.

 • Primerjava živil: KOSMIČI ZA ZAJTRK

  Kot je razvidno iz tabele, vsebujejo precej več sladkorjev in maščob v primerjavi z navadnimi kosmiči Tudi pri Fitness kosmičih je dodani sladkor na vrhu seznama sestavin. Ovseni in koruzni kosmiči brez dodanega sladkorja pa vsebujejo le osnovni sestavini, koruzo in oves. Priporočam, da si za zajtrk poleg koruznih ali ovsenih kosmičev, narežete sadje in posujete z oreški Ideje, kako uporabiti ovsene kosmiče v obrokih so TUKAJ.

 • SADNE REZINE Z OVSENIMI KOSMIČI

  Čas priprave: 1 h Sestavine za pekač 20x20 cm Spodnja plast: 130 g ovsenih kosmičev 1 dcl mleka 90 g sadja se lahko spreminjajo): 2 nektarini Sok polovice limone 5 jagod Pest češenj Zgornja plast: 60 g ovsenih kosmičev 1 žlička medu Postopek: Najprej se lotimo spodnje plasti. Ovsene kosmiče in datlje zmeljemo, dodamo ostale sestavine in premešamo. Za zgornjo plast zmešamo skupaj med in ovsene kosmiče ter razporedimo po srednji plasti.

bottom of page