top of page

Zakaj je zaužito razmerje med omega3:omega6 MK pomembno?

Omega 3 in omega 6 MK obe spadata med esencialni maščobni kislini, torej moramo obe zaužiti s hrano. Priporočeno razmerje vnosa omega 3 in omega 6 maščobnih kislin je 1:5, vnos večine prebivalstva pa je zrasel že na 1:20. To je posledica širše pojavnosti omega 6 maščob v naši prehrani (večina rastlinskih olj-sončnično, repično, koruzno, ,..semena). Omega 3 pa se v večji meri nahajajo v morskih mastnih ribah, katerih priporočljiv vnos je 2 porciji na teden- količina in jih večina prebivalstva ne doseže.

Omega 3 in omega 6 se pri absorpciji ’’borita’’ za enake encime. Ker je naša prehrana nasičena z omega 6 MK, se posledično omega 3 še težje absorbirajo.

V zadnjih treh desetletjih se je skupni vnos maščob in nasičenih maščob v odstotkih skupnih kalorij povečevala. Omenjena sprememba je povezana s povišano pojavnostjo debelosti in kroničnih nenalezljivih bolezni (metabolni sindrom, sladkorna bolezen, srčno-žilne bolezni,..).


Porušeno razmerje med omega 3 in omega 6 vodi v porast vnetnih procesov v telesu, saj je vedno več povezav je najdenih pri pozitivnih vplivih omega 3 na potek srčno-žilnih bolezni, raznih oblikah raka, astmi, kronični vnetni črevesni bolezni, revmi, osteoporozi,..


PD omega3, kaj in koliko: Priporočen dnevni vnos omega 3 maščob je približno 1 g, ampak moramo biti pozorni, da dopolnila vsebujejo tudi esencialni maščobi EPA in DHA, saj je njuna pretvorba v telesu iz omega 3 minimalna. Najpogostejše dopolnilo je v obliki kapsul.


Več o omega3 maščobnih kislinah pa si preberi tukaj.

Comments


bottom of page