top of page

Vse, kar rabiš vedeti o sirotkinih beljakovinah

Sirotka je tekoč stranski proizvod, ki nastane pri predelavi mleka v sir. Mleko je v osnovi sestavljeni v 20 % iz sirotke in v 80 % iz kazeina. Sirotka je v primerjavi s kazeinom lažje prebavljiva in ima višjo biološko vrednost. Če kdaj v embalaži jogurta na vrhu opaziš tekočino- no, to je sirotka. Kot sestavina se sirotka najpogosteje uporablja v obliki prahu, zato se jo pred uporabo najpogosteje dehidrira.Koncentrat ali izolat?

Obstaja več različni vrst sirotkinih proteinov. Razlika med njimi se skriva v načinu predelave.  • Koncentrat je najcenejša in najmanj predelana oblika. Vsebuje približno 70-80 % beljakovin, odvisno od kvalitete izdelka. Ker vsebuje višjo vsebnost laktoze in maščob kot preostali dve obliki, je po navadi tudi bolj všečnega okusa.

  • Izolat je bolj prečiščena (filtrirana) oblika, vsebuje 90 % beljakovin in je skoraj brez laktoze, zato bi ga priporočala osebam z laktozno intoleranco. Vsebuje tudi posledično manj kalorij kot koncentrat. Zaradi daljšega postopka predelave je izolat precej dražji v primerjavi s koncentratom. V nasprotnem primeru je koncentrat boljša izbira, saj so vrste aminokislin, ki jih najdemo v obeh oblikah sirotke, skoraj enake, saj izhajajo iz istih beljakovin.

Kaj pa veganska različica?

Kombinacija različnih kakovostnih veganskih beljakovin (grah, soja, fižol,..) načeloma lahko zadosti potrebe po vseh esencialnih aminokislinah. So pa velikokrat veganske različice dražje in slabšega okusa.


Pri izbiri beljakovin v prahu pa bodimo pozorni, da vsebujejo čim manj dodatkov (aditivov, gostil, dodan sladkor ali maščobe), saj je takšen izdelek velikokrat manj kakovosten. Svetujem izbiro izdelkov iz evropskega trga pri preverjenih proizvajalcih.


Sirotkine beljakovine so v bistvu čisto običajen mlečni izdelek in odličen način obogatitve obrokov z beljakovinami, če jih čez dan ne zaužijemo dovolj. Vmešamo jih lahko v jogurt, kosmiče, kaše, mase za palačinke, itd. Absolutno pa ni njihovo dodajanje nujno. Brez težav se z ostalimi živili doseže zadosten dnevni vnos beljakovin. Beljakovine so pomembne pri ohranjanju in vzdrževanju mišične mase, celjenju ran, zdravju kosti, podpori imunskega sistema, zagotavljanju sitosti po obroku,…

Comments


bottom of page