VITAMIN SONCAVitamin D (kalciferol) je v maščobi topen vitamin, katerega pomanjkanje pesti že veliko večino svetovnega prebivalstva.

VLOGA

Glavna naloga vitamina D je vzdrževanje koncentracije kalcija v plazmi; to doseže na tri načine: poveča absorpcijo kalcija v črevesju, zmanjša izločanje kalcija s spodbujanjem resorpcije v distalnih tubulih ledvic, spodbuja mobilizacijo kalcija iz kosti. Vitamin D ima tudi pomembno vlogo pri normalnem delovanju imunskega sistema, zdravjem zob, depresiji in vnetju. Deluje tudi kot steroidni hormon.


ABSORPCIJA IN OBLIKE

Vitamin D ima dve glavni obliki:

  • Holekalciferol (vitamin D3) je glavna oblika vitamina D pri človeku, ki je sintetizirana v koži pod vplivom ultravijolične svetlobe. Na njegovo sintezo pa vpliva množica dejavnikov, kot so geografska lega, uporaba kreme za sončenje in vrsta oblačil, čas bivanja na prostem in čas dneva, starost, pigmentacija kože, onesnaževanja okolja. Dokazano je, da lahko izpostavljenost kože ob pravem času dneva povzroči optimalno raven vitamina D v serumu v primerjavi z dolgotrajno izpostavljenostjo soncu. V zmernem podnebju obstajajo izrazite sezonske razlike v koncentraciji vitamina D v plazmi; najvišja je ob koncu poletja in najnižja ob koncu zime. Čeprav je pozimi lahko močna sončna svetloba, je čez približno 40 ° S ali J zelo malo UV-žarkov z ustrezno valovno dolžino za sintezo vitamina D, ko je sonce nizko na nebu. Nasprotno pa je poleti, ko je sonce bolj ali manj nad glavo, tudi v zmerno oblačnem dnevu precejšnja količina UV-svetlobe in skozi tanka oblačila lahko prodre dovolj, da se vitamin D znatno tvori. Vitamin D3 najdemo tudi v živilih živalskega izvora (mastne ribe, jetra, meso, mleko, jajca).

  • Ergokalciferol (vitamin D2) je glavna oblika, zaužita s hrano, predvsem rastlinskega izvora (gobe-njihova vsebnost vitamina D je odvisna od vrste določenih gob in dolžine njihove izpostavljenosti soncu).

Vitamin D iz živil se absorbira skozi tanko črevo z učinkovitostjo, ki se običajno giblje med 55 in 99% in brez razlikovanja med vitamini D2 in D3 glede učinkovitosti . Nato se absorbira v lipidnih micelah in vključi v hilomikrone.

Vitamin D3, bodisi sintetiziran v koži, iz hrane, ali njegovih zalog v maščobnih celicah gre skozi dve hidroksilaciji, da dobimo njegovo aktivno obliko kalcitriol. Prva stopnja presnove vitamina D poteka v jetrih, kjer se hidroksilira in tvori kalcidiol. Kalcidiol se sprosti v obtok, vezan na globulin. Ta oblika vitamina D se ne shranjuje v tkivih; plazemski kalcidiol je glavna oblika shranjevanja vitamina in ta oblika se meri v krvi. Druga stopnja presnove vitamina D pa poteka v ledvicah, kjer se kalcidiol hidroksilira, da se tvori aktivna oblika kalcitriol.

Ker je glavna naloga vitamina D nadzor nad homeostazo kalcija, presnovo vitamina D v ledvicah na ravni hidroksilacije uravnavajo dejavniki, ki se odzivajo na koncentracijo kalcija in fosfata v plazmi.


POMANJKANJE

Za hudo pomanjkanje vitamina D je značilna osteomalacija, pri kateri nastane napaka v mineralizaciji kostnega matriksa. Pri otrocih lahko pride tudi do rahitisa. Znaki pomanjkanja se še kažejo v slabšem delovanje imunskega sistema (nagnjenost z okužbam), bolečine v kosteh in mišicah, slabo razpoloženje, utrujenost, depresija, počasno celjenje ran. Dolgotrajno pomanjkanje vitamina D je bilo povezano tudi s povišanim tveganjem za razvoj avtoimunskih bolezni.

Hude bolezni lahko močno vplivajo na presnovo vitamina D. Odpoved ledvic ali jeter lahko prepreči hidroksilacijo vitamina D, zaradi česar ne nastane njegova aktivna oblika, kar povzroča zmanjšanje serumske koncentracije kalcija. Hude bolezni prebavil z drisko lahko povzročajo izgubo magnezija, kar povzroča zmanjšano izločanje PTH hormona, to pa zmanjšano proizvodnjo aktivne oblike vitamina D v ledvicah in zmanjšano serumsko koncentracijo kalcija.


Kako izboljšati absorpcijo vitamina D?

  • Uživanje hrane, bogate z vitaminom D ali prehranskih dopolnil skup z maščobnim obrokom, saj je vitamin D v maščobi topen vitamin.

  • Naše telo samo tvori dovolj vitamina D, če nekajkrat na teden v pomladno-poletnih mesecih po približno 15 minut soncu izpostavljamo obraz, roke in dekolte ali druge dele kože. Pomembno je, da smo neposredno izpostavljeni sončni svetlobi in da ne uporabljamo krem za sončenje.


POTREBE PO VITAMINU D (PDV-priporočeni dnevni vnos)

20 μg dnevno

Dnevne potrebe v poletnih mesecih pokrijemo že s 15-minutno zmerno izpostavljenostjo soncu, če so izpostavljene roke in obraz. Jeseni in pozimi biosinteza vitamina D v koži ni dovolj učinkovita, zato je potreben zadosten vnos s hrano. Na geografskem območju Slovenije jeseni in pozimi moč sončnih žarkov ni zadostna, da bi zagotavljala ustrezno preskrbljenost z vitaminom D, zato se vsem priporoča njegovo dodajanje. Nezadostna preskrba z vitaminom D je določena z vsebnostjo 25-hidroksivitamina v serumu, ki je nižja od 30 nmol/l (12ng/ml). Za dobro preskrbo z vitaminom D smatramo serumske vrednosti 25(OH)D nad 50nmol/l (> 20ng/ml). Vsebnosti vitamina D v krvi si je priporočljivo preveriti v določenih laboratorijih (Adria Lab), predno se odločimo za dodajanje. Priporočljivo dodajanja vitamina D za odraslo populacijo: 800 IE (1 μg = 40 mednarodnih enot (IE)).


VSEBNOST VITAMINA D V HRANIOpomba: zaradi gojenja rib in perutnine, so ravni vitamina D v teh živilih nižje od pričakovanih. Ugotovili so, da ima gojeni losos približno 75 % manj vitamina D kot divji losos.

Dnevne potrebe za vitamin D lahko zagotovimo s 110 g lososa ali 123 g sardin.

Viri:

Dimakopoulos, I. in ostali. 2019. Association of serum vitamin D status with dietary intake and sun exposure in adults. Clinical Nutrition ESPEN

M. J. Gibney, S. A. Lanham-New, A. Cassidy in H. H. Vorster. 2009. Introduction to Human Nutrition. West Sussex, United Kingdom: Wiley - Blackwell

K. L. Mahan, in J. L. Raymond. 2017. Krause's Food & the Nutririon Care Process . St. Louis, Missouri: Elsevier.

L. Sobotka. 2019. Basics in Clinical Nutrition Fifth Editon. Prague: Czech Republic, Galen.