top of page

Vitamin D, je res nujno njegovo dodajanje?

Updated: Mar 9

Vitamin D (kalciferol) je v maščobi topen vitamin, katerega pomanjkanje pesti že veliko večino svetovnega prebivalstva.


VLOGA


Glavna naloga vitamina D je vzdrževanje koncentracije kalcija v plazmi; to doseže na tri načine: poveča absorpcijo kalcija v črevesju, zmanjša izločanje kalcija s spodbujanjem resorpcije v distalnih tubulih ledvic, spodbuja mobilizacijo kalcija iz kosti. Vitamin D ima tudi pomembno vlogo pri normalnem delovanju imunskega sistema, zdravjem zob, depresiji in vnetju. Deluje tudi kot steroidni hormon.


ABSORPCIJA IN OBLIKE


Vitamin D ima dve glavni obliki:

  • Holekalciferol (vitamin D3) je glavna oblika vitamina D pri človeku, ki je sintetizirana v koži pod vplivom ultravijolične svetlobe. Na njegovo sintezo pa vpliva množica dejavnikov, kot so geografska lega, uporaba kreme za sončenje in vrsta oblačil, čas bivanja na prostem in čas dneva, starost, pigmentacija kože, onesnaževanja okolja. Dokazano je, da lahko izpostavljenost kože ob pravem času dneva povzroči optimalno raven vitamina D v serumu v primerjavi z dolgotrajno izpostavljenostjo soncu. V zmernem podnebju obstajajo izrazite sezonske razlike v koncentraciji vitamina D v plazmi; najvišja je ob koncu poletja in najnižja ob koncu zime. Čeprav je pozimi lahko močna sončna svetloba, je čez približno 40 ° S ali J zelo malo UV-žarkov z ustrezno valovno dolžino za sintezo vitamina D, ko je sonce nizko na nebu. Nasprotno pa je poleti, ko je sonce bolj ali manj nad glavo, tudi v zmerno oblačnem dnevu precejšnja količina UV-svetlobe in skozi tanka oblačila lahko prodre dovolj, da se vitamin D znatno tvori. Vitamin D3 najdemo tudi v živilih živalskega izvora (mastne ribe, jetra, meso, mleko, jajca).

  • Ergokalciferol (vitamin D2) je glavna oblika, zaužita s hrano, predvsem rastlinskega izvora (gobe-njihova vsebnost vitamina D je odvisna od vrste določenih gob in dolžine njihove izpostavljenosti soncu).


POMANJKANJE


Za hudo pomanjkanje vitamina D je značilna osteomalacija, pri kateri nastane napaka v mineralizaciji kostnega matriksa. Pri otrocih lahko pride tudi do rahitisa. Znaki pomanjkanja se še kažejo v slabšem delovanje imunskega sistema (nagnjenost z okužbam), bolečine v kosteh in mišicah, slabo razpoloženje, utrujenost, depresija, počasno celjenje ran. Dolgotrajno pomanjkanje vitamina D je bilo povezano tudi s povišanim tveganjem za razvoj avtoimunskih bolezni.


Kako izboljšati absorpcijo vitamina D?

  • Uživanje hrane, bogate z vitaminom D ali prehranskih dopolnil skup z maščobnim obrokom, saj je vitamin D v maščobi topen vitamin.

  • Naše telo samo tvori dovolj vitamina D, če nekajkrat na teden v pomladno-poletnih mesecih po približno 15 minut soncu izpostavljamo obraz, roke in dekolte ali druge dele kože. Pomembno je, da smo neposredno izpostavljeni sončni svetlobi in da ne uporabljamo krem za sončenje.


POTREBE PO VITAMINU D (PDV-priporočeni dnevni vnos)

20 μg dnevno


Dnevne potrebe v poletnih mesecih pokrijemo že s 15-minutno zmerno izpostavljenostjo soncu, če so izpostavljene roke in obraz. Jeseni in pozimi biosinteza vitamina D v koži ni dovolj učinkovita, zato je potreben zadosten vnos s hrano. Na geografskem območju Slovenije jeseni in pozimi moč sončnih žarkov ni zadostna, da bi zagotavljala ustrezno preskrbljenost z vitaminom D, zato se vsem priporoča njegovo dodajanje. Nezadostna preskrba z vitaminom D je določena z vsebnostjo 25-hidroksivitamina v serumu, ki je nižja od 30 nmol/l (12ng/ml). Za dobro preskrbo z vitaminom D smatramo serumske vrednosti 25(OH)D nad 50nmol/l (> 20ng/ml). Vsebnosti vitamina D v krvi si je priporočljivo preveriti v določenih laboratorijih, predno se odločimo za dodajanje. Priporočljivo dodajanje vitamina D za odraslo populacijo: 800-2000 IE dnevno (1 μg = 40 mednarodnih enot (IE)). V Sloveniji se priporoča dodajanje vitamina D v jesensko-zimskem času vsem prebivalcem.


Pomembno je, da prehranska dopolnila z vsebujejo vitamin D3- aktivno obliko. Priporočam nakup vitamina D znamke Terranova. Na spletu ga najdete tukaj. S kodo NUTRITIPS15 pa prejmete tudi 15 % popust na celoten nakup.

bottom of page