top of page

Vitamin D, je res nujno njegovo dodajanje?

Updated: Jan 19

Vitamin D (kalciferol) je v maščobi topen vitamin, katerega pomanjkanje pesti že veliko večino svetovnega prebivalstva.


VLOGA


Glavna naloga vitamina D je vzdrževanje koncentracije kalcija v plazmi; to doseže na tri načine: poveča absorpcijo kalcija v črevesju, zmanjša izločanje kalcija s spodbujanjem resorpcije v distalnih tubulih ledvic, spodbuja mobilizacijo kalcija iz kosti. Vitamin D ima tudi pomembno vlogo pri normalnem delovanju imunskega sistema, zdravjem zob, depresiji in vnetju. Deluje tudi kot steroidni hormon.


ABSORPCIJA IN OBLIKE


Vitamin D ima dve glavni obliki:

  • Holekalciferol (vitamin D3) je glavna oblika vitamina D pri človeku, ki je sintetizirana v koži pod vplivom ultravijolične svetlobe. Na njegovo sintezo pa vpliva množica dejavnikov, kot so geografska lega, uporaba kreme za sončenje in vrsta oblačil, čas bivanja na prostem in čas dneva, starost, pigmentacija kože, onesnaževanja okolja. Dokazano je, da lahko izpostavljenost kože ob pravem času dneva povzroči optimalno raven vitamina D v serumu v primerjavi z dolgotrajno izpostavljenostjo soncu. V zmernem podnebju obstajajo izrazite sezonske razlike v koncentraciji vitamina D v plazmi; najvišja je ob koncu poletja in najnižja ob koncu zime. Čeprav je pozimi lahko močna sončna svetloba, je čez približno 40 ° S ali J zelo malo UV-žarkov z ustrezno valovno dolžino za sintezo vitamina D, ko je sonce nizko na nebu. Nasprotno pa je poleti, ko je sonce bolj ali manj nad glavo, tudi v zmerno oblačnem dnevu precejšnja količina UV-svetlobe in skozi tanka oblačila lahko prodre dovolj, da se vitamin D znatno tvori. Vitamin D3 najdemo tudi v živilih živalskega izvora (mastne ribe, jetra, meso, mleko, jajca).

  • Ergokalciferol (vitamin D2) je glavna oblika, zaužita s hrano, predvsem rastlinskega izvora (gobe-njihova vsebnost vitamina D je odvisna od vrste določenih gob in dolžine njihove izpostavljenosti soncu).


POMANJKANJE


Za hudo pomanjkanje vitamina D je značilna osteomalacija, pri kateri nastane napaka v mineralizaciji kostnega matriksa. Pri otrocih lahko pride tudi do rahitisa. Znaki pomanjkanja se še kažejo v slabšem delovanje imunskega sistema (nagnjenost z okužbam), bolečine v kosteh in mišicah, slabo razpoloženje, utrujenost, depresija, počasno celjenje ran. Dolgotrajno pomanjkanje vitamina D je bilo povezano tudi s povišanim tveganjem za razvoj avtoimunskih bolezni.


Kako izboljšati absorpcijo vitamina D?

  • Uživanje hrane, bogate z vitaminom D ali prehranskih dopolnil skup z maščobnim obrokom, saj je vitami