top of page

Probiotiki in vpliv na mikrofloro

Izraz probiotiki izhaja iz grške besede, ki pomeni Za življenje. Živi mikroorganizmi, ki aplicirani v zadostni količini, koristijo zdravju gostitelja. Živila, ki vsebujejo koristne probiotične bakterije so npr. kislo zelje, kisle kumarice, kefir, probiotični jogurti, kombucha,VLOGA

Najpomembnejši in dokumentirani koristni učinki probiotikov vključujejo preprečevanje driske, zaprtja, sprememb v konjugaciji žolčne soli, povečanje antibakterijske aktivnosti, protivnetno delovanje. Poleg tega prispevajo tudi k sintezi hranil in izboljšujejo njihovo biološko uporabnost; za nekatere probiotike je znano, da delujejo antioksidativno. Probiotiki so pokazali tudi svoje inherentne učinke pri blaženju simptomov alergij, raka, aidsa, okužb dihal in sečil. Obstajajo poročila o njihovih ugodnih učinkih na staranje, utrujenost, avtizem, osteoporozo, debelost in diabetes tipa 2.

Pestrost naše mikrobiote se s staranjem manjša. Redno in pestro uživanje sadja in zelenjave skupaj s probiotiki pri starejših povzroči dvig antioksidativne aktivnosti, boljšo imunsko homeostazo, preprečuje kronična vnetja, uravnava nalaganje maščob in presnovo ter preprečuje inzulinsko rezistenco. Neravnovesje (disbioza) mikrobiote pa poveča tveganje za razvoj kronično-nenalezljivih bolezni.


PREHRANSKA DOPOLNILA

Probiotična prehranska dopolnila lahko vsebujejo bodisi en sev bodisi mešanico dveh ali več sevov. Najpogosteje uporabljeni probiotični sevi so: Bifidobacterium in Lactobacilli. V zdravilih in prehranskih dopolnilih v obliki kapsul ali tablet se probiotiki najpogosteje nahajajo kot koncentrirani in stabilizirani mikroorganizmi, ki večinoma ustrezajo priporočilu, da mora biti za doseganje probiotičnega učinka dnevni odmerek vsaj 10^8 CFU (bakterijske kolonije).

Kljub dolgoletnim raziskavam in prizadevanjem raziskovalcev in industrije ter številnim znanstvenim dokazom za posamezne probiotične seve zaenkrat skozi sito presoje organov EFSA še ni prišla nobena zdravstvena trditev za probiotike. Zato označevanje živil z zdravstvenimi trditvami o probiotikih in njihovih učinkih na zdravje, ni dovoljeno.

Comments


bottom of page