top of page

Primerjava živil: ŽITNE PLOŠČICE

Žitne ploščice so precej pogost prigrizek, še posebej če nas kje na poti zagrabi lakota. Na policah v trgovini je njihova ponudba precej pestra. V splošnem skoraj vse ploščice vsebujejo dodane enostavne sladkorje v obliki glukozno sladkornega sirupa ali navadnega namiznega sladkorja.

Frutabel je na trgu že precej različnih vrst. ''Klasična'' vsebuje tretjino sadnega deleža (sadje, zgoščen sadni sok), tretjino jogurtovega obliva in ostalo tretjino žit, kosmičev in dodanih sladkorjev. Nekaj sladkorjev v hranilni vrednosti je na račun sadnega deleža, ampak veliko prispevajo tudi dodani sladkorji. Sadna Frutabela s sojo pa vsebuje temno čokolado brez dodanih sladkorjev, precej več vlaknin na račun dodatkov soje, ovsenih kosmičov, inulina.


Corny ploščice ne vsebujejo sadja, tako da je njihova vsebnost sladkorjev izključno na račun dodanih sladkorjev (glukozno fruktozni sirup). Medena tablica pa ima visoko energijsko vrednost zaradi vsebnosti oreškov, medu in semen. Zaradi tega je tudi precej sitostna.


Žitno-sadne ploščice naj bodo le naš ''izhod v sili'' pri izbiranju malic. Vzamimo si raje sveže sadje, jogurt ali oreške. Ideje za hranilno uravnotežene in enostavne malice najdeš tukaj.

bottom of page