top of page

Primerjava živil: KOSMIČI ZA ZAJTRK

Kdo se še drži pregovora ''za zajtrk jej kot kralj in za večerjo kot berač''? Pa res potrebujemo tisti ''kraljevski'' zajtrk in moramo pojesti vse, kar nam pride pod roke?

Tako kot vsak drugi obrok, se priporoča da je tudi zajtrk hranilno bogat. Torej, da vsebuje veliko mineralov, vitaminov, prehranske vlaknine, beljakovin - hranil, ki so pomembna za naše zdravje in ohranjanje zdravega načina življenja. Pri tem pa moramo paziti, da naši obroki nimajo previsoke energijske gostote in da pozitivno vplivajo na naše zdravje in počutje. Pri zagotavljanju le-tega pa nas najbolj ovirajo nasičene maščobe in dodani sladkorji.



Kot vidimo na zgornjih primerjavah, so med hranilnimi vrednostmi kosmičev lahko ogromne razlike.

Musli Frutabela imajo podobno sestavo in hranilno vrednost kot večina kosmičev za zajtrk z dodatki sadja ali čokolade na policah. Kot je razvidno iz tabele, vsebujejo precej več sladkorjev in maščob v primerjavi z navadnimi kosmiči brez dodatkov, na račun dodanega sladkorja, glukoznega sirupa in kandiranega sadja. Tudi pri Fitness kosmičih je dodani sladkor na vrhu seznama sestavin.

Ovseni in koruzni kosmiči brez dodanega sladkorja pa vsebujejo le osnovni sestavini, koruzo in oves. Temu primerna je tudi hranilna vrednost. Priporočam, da si za zajtrk poleg koruznih ali ovsenih kosmičev, narežete sadje in posujete z oreški ali semeni. Ideje, kako uporabiti ovsene kosmiče v obrokih so TUKAJ. Svojemu telesu in zdravju boste naredili ogromno uslugo. Tudi priprava domače granole je precej enostavna.

Bodimo pozorni, kaj kupujemo. Preberimo hranilne vrednosti na izdelkih in seznam sestavin. Pričnimo dan s hranilno bogatimi obroki :)


bottom of page