top of page

Primerjava med živili: BELJAKOVINSKE PLOŠČICE

Pogosto posegaš po beljakovinskih ploščicah? Pred, po treningu ali za hitro malico na poti? Po katerih posegaš najpogosteje? Ali si vedel/a, da med beljakovinskimi ploščicami na trgu obstajajo kar precejšnje razlike?

Pod drobnogled sem vzela beljakovinske ploščice znamk Barebell, Myprotein in Proteini.si. Za lažjo predstavo so hranilne vrednosti predstavljene na 1 ploščico. Med različnimi okusi znotraj ene znamke ni večjih razlik, razen pri ploščicah znamke Myprotein.

Večina nas beljakovinske ploščice kupi z mišljenjem, da vsebujejo več beljakovin in manj maščob ali sladkorjev od klasičnih sadnih ali čokoladih ploščic. Temu še zdaleč ni tako. Beljakovin sicer vsebujejo več od navadnih, kar pa ne velja za ostala hranila. Veliko beljakovinskih ploščic vsebuje lahko celo več sladkorjev ali maščob. Zato bi na tem mestu še enkrat poudarila pomen branja deklaracij! Dodani sladkorji so največkrat v obliki glukozno-fruktoznega sirupa, maščobe pa v obliki rastlinskih maščob (palmino olje, margarina) ali masla. Tiste ploščice, ki vsebujejo nizke vrednosti sladkorjev pa imajo največkrat dodana umetna sladila (polioli), ki imajo lahko odvajalni količinek v prekomerni zaužitih količinah. Potem pa je tu še cena..

Če zaključim, beljakovinske ploščice so načeloma vseeno boljša izbira od navadne frutabele. Ampak naj to ne bo v naši vsakodnevni praksi. Če le imamo čas, si naredimo raje beljakovinsko malico sami. Če potrebuješ pri tem kakršnokoli pomoč, ti z veseljem pomagam. Pišeš mi lahko tukaj :)
コメント

コメントが読み込まれませんでした。
技術的な問題があったようです。お手数ですが、再度接続するか、ページを再読み込みしてださい。
bottom of page