top of page

Primerjava živil: TESTENINE

Kdo še obožuje testenine?! Omake bolognese in lazanje si enostavno ne predstavljam brez njih!

Ali kdaj posežeš po kakšnih drugih, kot le po ''navadnih belih''? Ali veš, kakšne so sploh razlike med njimi? Zakaj je bolje izbirati testenine iz polnovredne moke? Če te je vsaj malo zamikalo, te vabim, da bereš dalje :)


Razlika med navadnimi in polnozrnatimi testeninami je v vsebnosti prehranske vlaknine. Navadni, beli pšenični zdrob je narejen iz oluščene mlete pšenice. Pri polnozrnatem zdrobu, pa lupina pred mletjem ni odstranjena in zato vsebuje več prehranske vlaknine in drugih mineralov. Zato večkrat posegajmo po polnozrnatih testeninah. Obrok, sestavljen iz le-teh, nas tudi nasiti za dlje časa zaradi visoke nasitne vrednosti vlaknin.


Jajčne testenine vsebujejo zaradi dodatka jajc nekaj več beljakovin kot testenine, ki so le iz zdroba. Testenine brez glutena pa so precej hranilno revno živilo, saj vsebujejo koruzno in riževo moko iz oluščenih zrn. Če nisi celiakaš, si raje izberi druge, ali pa dodaj vire beljakovin in prehranske vlaknine.

Dandanes je možno na trgu kupiti veliko različnih vrst testenin, od špinačnih do čičerikinih. Tudi takšne imajo po navadi precej dobro hranilno sestavo (višja vsebnost B in PV).

Comments


bottom of page