top of page

Primerjava živil: SADNI JOGURTI

Updated: Apr 6

Na trgovinskih policah je že malo morje sadnih jogurtov. Na njih najdemo oznake kot so ''natur'', ''extra sadni'', ''brez dodanega sladkorja'',.. Poznamo pa tudi sadne deserte, ki bi jih po kalorijski vsebnosti lahko že enačili s sladicami.

Vsebnost sladkorjev v sadnih jogurtih je odvisna od količine dodanega sladkorja, sadja, sadnih kaš v obliki sadnega pripravka. Prehranske trditve na izdelkih so lahko včasih zavajajoče, zato vedno priporočam branje hranilnih vrednosti. Npr. pri sadnem jogurtu z oznako ''natur'' bi sklepali, da vsebuje manjše vsebnosti sladkorjev, a zaradi količine dodanih sadnih kaš, ki so sicer naravne, temu ni tako. Če si v navadni jogurt narežemo sveže sadje, poleg sladkorja zaužijemo še prehransko vlaknino in učinek le-tega sladkorja bo popolnoma drugačen.

Kalorijska vrednost v izdelkih pa je odvisna predvsem od % m.m. mleka, iz katerega je pridelan jogurt. Pri desertih pa je še dodana smetana in temu primerni sta tudi vsebnost maščob in kalorijska vrednost.

Sama še vedno podpiram pripravo sadnega jogurta doma, z navadnim in dodatkom sadja :)Če potrebujete pomoč pri branju deklaracij, vabljeni k zakupu spletnega programa z naslovom Vodnik do pametnih odločitev pri nakupu živil! Z mojim programom boste znali kupovati živila, ki ustrezajo vašim prehranskim potrebam. Preberite si več o programu TUKAJ.

Comentarios


bottom of page