top of page

Prehrana pri zaprtju

Updated: Apr 6

Zaprtje pomeni težko ali neredno odvajanje blata, ki ga spremlja napenjanje, lahko tudi bolečine v trebuhu in občutek nepopolne izpraznitve. O zaprtju govorimo, kadar odvajamo manj kot trikrat na teden.

Vzroki za nastanek zaprtja

Prehrana s premalo balastnih snovi (industrijsko predelana hrana), nezadostno uživanje tekočin, higiensko-toaletne navade (odlaganje odvajanja), pomanjkanje telesne aktivnosti (sedeče delo), jemanje nekaterih zdravil, jemanje odvajal, nekatere bolezni (motnje delovanja žleze ščitnice, možganska kap, multipla skleroza, parkinsonizem, sladkorna bolezen, hemoroidi, rak debelega črevesja), hormonske spremembe v nosečnosti.


PRIPOROČILA ZA PREPREČEVANJE ZAPRTJA


  1. POVEČAJTE VNOS PREHRANSKE VLAKNINE. Prehranska vlaknina se nahaja samo v živilih rastlinskega izvora. Največ prehranske vlaknine je v polnovrednih žitih (rž, pira, oves, ajda), žitnih proizvodih, sadju (avokado, jabolko, jagodičevje, slive), zelenjavi, oreških (mandlji, arašidi, orehi), stročnicah (fižol, leča, soja) in semenih (laneno seme, indijski trpotec). Sadje uživajte z lupino, kjer je užitna. V prebavnem traktu topna prehranska vlaknina veže nase vodo, zato je blato mehkejše in večje ter tako stimulira gibanje črevesa. Izboljšan črevesni tonus skupaj z vsebnostjo vode v blatu olajša izločanje. Pri preprečevanju zaprtja pa se še posebej priporoča uživanje suhih sliv. Bogate so s prehransko vlaknino in vsebujejo naravne odvajalne snovi. Pred spanjem spijte sok iz suhih sliv.

  2. IZOGIBAJTE SE PREDELANI HRANI, ker je osiromašena s hranili in prehransko vlaknino ter vsebuje veliko dodanega sladkorja in maščob (npr.: predelani kosmiči za zajtrk, izdelki iz bele moke, beli sladkor…).

  3. PROBIOTIKI IN PREBIOTIKI. Probiotiki so živi mikroorganizmi, ki ugodno vplivajo na ravnovesje črevesne mikroflore. Prebiotiki so neprebavljive sestavine hrane, ki predstavljajo hrano za dobre bakterije v našem črevesu (prehranska vlaknina). Probiotiki in prebiotiki nam pomagajo za normalno delovanje črevesja in krepijo naš imunski sistem. V probiotičnih jogurtih je količina probiotičnih bakterij spremenljiva in navadno premajhna za ustrezen terapevtski učinek. Priporočam tudi uporabo probiotikov, ki imajo višje in stalne odmerke koristnih mikroorganizmov – ti so na voljo v obliki napitkov, kapsul, granulata v lekarnah in specializiranih prodajalnah. Simbiotiki pa so skupek prebiotikov in probiotikov.

  4. PIJTE VELIKO VODE. Vnesite 1,5 - 2,5 litra tekočine na dan. Najboljša je voda in nesladkan zeliščni čaj. Redno pitje Donata Mg lahko uravnava prebavo, zmanjša napihnjenost in izboljša počutje. Na tešče, pol ure pred zajtrkom, na hitro popijte 3-8 dl toplega-segretega (30-37°C) Donata Mg.

  5. REDNA TELESNA AKTIVNOST. Telesna aktivnost vseh vrst, predvsem utrjevanje mišic trebuha, pravilna drža, vaje za sproščanje pomagajo pri uravnavi in normalizaciji delovanja črevesja in odvajanja blata. Priporoča se tudi hitra hoja, tek, plavanje, kolesarjenje, hojo v hribe, jogo, pilates.

  6. Zelo pomembno je tudi, da ne ignorirate potrebe po odvajanju, ker se lahko ponovno pojavi šele čez nekaj ur. V tem času se voda izloči iz blata in takrat, ko ponovno začutimo potrebo, je izločanje težje, saj je blato trdo in suho.Če imaš še več vprašanj ali se mogoče odločaš za individualni posvet, skoči v prehransko posvetovalnico TUKAJ.

Comments


bottom of page