top of page

Nasveti do zdravega odnosa do hrane

Updated: Apr 6

Vsi poznam magične diete, ki obljubljajo odlične rezultate z malo ali nič truda. Poleg izgube kilogramov pogosto obljubljajo tudi izboljšano zdravje in zaščito pred boleznimi. Pa je dolgoročno odrekanje hrani res tako koristno? Stroge diete lahko prinesejo številne zdravstvene koristi, a le, če se jih lotimo pravilno in pod zdravniškim nadzorom. V nasprotnem primeru lahko hitro razvijemo nezdrav odnos do hrane. Tako hrana hitro preraste v vir skrbi in stresa, ali pa postane odgovor za naše čustvene težave. To je le eden izmed primerov nezdravega odnosa do hrane, poznamo jih še veliko več.

Oblikovala sem 10 enostavnih nasvetov za razvijanje in ohranjanje zdravega odnosa do hrane:

  1. Nobeno živilo ni prepovedano ter nobeno ni ''zdravo'' ali ''nezdravo''. Vsa živila so lahko del zdravega načina prehranjevanja. Ključ je v zmernosti. Približno 80 % dnevnega energijskega vnosa naj sestavljajo polnovredna živila- glede tega bodimo iskreni sami s sabo, koliko dejansko pojemo procesiranih živil.

  2. Glejmo na hrano kot na gorivo za naše telo. Naše telo nujno potrebuje zelo kvalitetno gorivo v obliki polnovrednih živil za zagotavljanje duševnega in telesnega zdravja. Manj kot gledamo na hrano kot le na številke, bolj lahko začnemo uživati v njej.

  3. Poslušajmo svoje telo: ko smo lačni, jejmo in ko smo siti, prenehajmo jesti.

  4. Uživajmo v hrani. Obroke jejmo v miru in v čim manj stresnem okolju.

  5. Ne bodimo preobremenjeni s hrano ter ne občutimo krivde po manj ''zdravem'' obroku. Tudi obsedenost z zdravim načinom prehranjevanja je lahko škodljiva. Ni potrebno, da je vsak obrok skrbno načrtovan. Pri oceni zdravih prehranjevalnih navad se vedno gleda povprečje na tedenski ravni.

  6. Ne nagrajujmo ali kaznujmo se s hrano.

  7. Ne ozirajmo se na druge in naj nas ne bo strah pred njihovim obsojanjem glede našega načina prehranjevanja. Ljudje ki obsojajo, velikokrat nimajo ''pometeno'' pred svojim pragom.

  8. Bodimo previdni pri uporabi tehnologije. Aplikacije za sledenje zaužitih kalorij in spremljanje športnih aktivnosti so lahko odlično orodje za vzdrževanje in izboljšanje zdravja, a napačna uporaba in interpretacija ima lahko več škode kot koristi. Naj nam služijo le za okvirno predstavo naših navad in porabe dnevnih kalorij.

  9. Sprejemajmo samega sebe.

  10. V znanju je moč! Učimo se iz izkušenj, si zaupajmo in naučimo se poslušati svoje telo.



Če imaš še več vprašanj ali se mogoče odločaš za individualni posvet, skoči v prehransko posvetovalnico TUKAJ.

bottom of page