top of page

Kosmiči za zajtrk, namenjeni otrokom

Uravnoteženo prehranjevanje otroku zagotavlja vir energije in hranil za optimalno delovanje telesa, rast in razvoj. Na oblikovanje otrokovih prehranjevalnih navad poleg vzgoje zelo vpliva tudi okolje v katerem otrok živi. Tisto okolje, ki spodbuja pogosto uživanje večjih količin energijsko goste in hranilno revne hrane, je tako eden glavnih vzrokov naraščajočega trenda debelosti pri otrocih.

Pri tem bi izpostavila trženje živilskih izdelkov otrokom, največkrat preko televizijskih oglasov. Oglaševanje namreč vpliva na prehransko znanje, izbiro živil, prehranske navade in prehranski status otroka. Otroci predstavljajo v tem kontekstu zelo ranljivo populacijo, saj so zaradi pomanjkanja znanja za kritično vrednotenje oglasnih sporočil lahka tarča oglaševalcev živilske industrije.

Oglaševanje energijsko goste hrane otrokom ureja Zakon o avdiovizualnih medijskih storitvah ki v 23. členu določa, da morajo ponudniki oblikovati pravila ravnanja v zvezi z neprimernimi avdiovizualnimi komercialnimi sporočili, ki spremljajo programske vsebine, namenjene otrokom ali so njihov del. Pravila ravnanja se nanašajo na oglase o živilih, ki vsebujejo hranila in snovi s hranilnim ali fiziološkim učinkom, kot so zlasti maščobe, trans maščobne kisline, sol ali natrij in sladkorji, katerih prekomerno uživanje v celotni prehrani ni priporočljivo. Kljub dolgoletnim prizadevanjem potrošniških in drugih organizacij za zaščito naše najmlajše populacije, se stanje na žalost še vedno ni izboljšalo.

Po pregledu hranilnih vrednostih različnih žit za zajtrk, imajo še vedno najslabše ocene z vidika prehranskih profilov tista žita za zajtrk, namenjena otrokom.



Velika večina žit za otroke vsebuje veliko sladkorja. Pri kupovanju žit, ki jih za zajtrk ponudimo otroku, je torej branje hranilne tabele zelo priporočljivo. Toplo priporočam, da si pred nakupom ogledate podatke v hranilni tabeli. Žita, ki vsebujejo več kot 15 gramov sladkorja, ponudite otroku za zajtrk le poredko. Pri izbiri bodite pozorni tudi na podatek o vsebnosti vlaknin – teh naj bo več kot 6 gramov na 100 gramov izdelka. Zanimivo dejstvo pa je tudi, da tista žita, ki niso namenjena izključno otrokom, so običajno boljša izbira, saj vsebujejo manj sladkorja.

bottom of page