top of page

Komu se priporoča dodajati B12?

Updated: Mar 9, 2023

Vitamin B12 je vodotopni vitamin, ker vsebuje kobalt pa ga imenujemo tudi kobalamin. Zaradi njegovih lastnosti se v telesu ne skladišči, zato ga moramo s hrano vnesti vsakodnevno.


VLOGA

Skupaj s folatom je zadolžen za sintezo rdečih krvničk. Večina njegove absorpcije poteče v želodcu ob prisotnosti želodčne kisline in intrinzičnega faktorja. Iz strani Evropske agencije za varno hrano ima odobrenih kar nekaj zdravstvenih trditev, in sicer prispeva k sproščanju energije pri presnovi, k delovanju živčnega sistema, k normalnemu psihološkemu delovanju, ima vlogo pri nastajanju rdečih krvničk, pri delovanju imunskega sistema, prispeva k zmanjševanju utrujenosti in izčrpanosti,..


VIRI

Največ vitamin B12 se nahaja v živilih živalskega izvora: meso, ribe, jajca, mlečni izdelki. Najdemo ga sicer tudi v rastlinskih virih kot so na primer alge, vendar v tem primeru govorimo o psevdovitaminu B12, ki ga naše telo ne more absorbirati. Razpoložljivost vitamina B12 se lahko tudi zmanjša s pasterizacijo, fermentacijo in kuhanjem živil.


POMANJKANJE

Pomanjkanje lahko povzroči depresijo, demenco, neplodnost, spontane splave,.. Hudo pomanjkanje pa lahko povzroči tudi degeneracijo določenih predelov hrbtnega mozga (munikularna mieloza), kar lahko povzroči trajne okvare živčnega sistema.

Pomanjkanje vitamina B12 je najpogostejše pri:

  • Veganih in vegetarijancih. Zadnje evropske študije kažejo na pomanjkanje vitamina B12 pri 60 % starostnikih, 60 % nosečnicah in 55 % otrocih, ki se prehranjujejo vegetarijansko. Kljub uživanju rib in mlečnih izdelkov je pogost pojav pomanjkanja.

  • Starostnikih (>60 let): z leti se absorbtivna zmožnost sluznice prebavnega trakta in izločanje želodčne kisline manjša.

  • Bolnikih z boleznimi prebavnega trakta.

  • Posameznikih, ki jemljejo metmorfin in zdravila za zmanjševanje želodčne kisline.

  • Pri posameznikih, ki uživajo pestro in uravnoteženo hrano, je pomanjkanje redko.

PREHRANSKA DOPOLNILA

Opozoriti velja, da se v veganskih dopolnilij včasih uporablja užitne modrozelene cepljivke (cyanobacteria), ki večinoma vsebujejo predvsem psevdovitamin B12, ki pri človeku ni aktiven. Pri izbiri prehranskih dopolnil svetujem izbiro tistih, v katerih je dodan B12 v eni izmed aktivnih oblik, npr. kot cianokobalamin, hidroksikobalamin, metilkobalamin ali 5-deoksiadenozilkobalamin.

Priporočena doza vitamina B12 v dopolnilih je okoli 500 μg. Zgornje meje trenutno še ni določene, je pa % absorpcije vitamina B12 iz dopolnil precej nižji v primerjavi z zaužito količino.

Če se nahajate v rizičnih skupinah za pomanjkanje priporočam nakup prehranskega dopolnila z vitaminom B 12 znamke Terranova, ki vsebuje metilkobalamin z dnevno dozo 500 μg. Na spletu ga najdete tukaj. S kodo NUTRITIPS15 pa prejmete tudi 15 % popust na celoten nakup.

Comments


bottom of page