top of page

Je zdravo ravnovesje mikrobiote pomembno?

Updated: Mar 9, 2023

Izraz mikrobiota predstavlja vse mikrobe (večinoma bakterije) v našem prebavnem traktu. Številka se giblje okoli 100 triljonov. Že iz te številke lahko sklepamo, da je njen vpliv na telo in zdravje zelo pomemben. Vsako leto odkrijejo o tem zapletenem ’’organu’’ več in več.


Zdravje naše mikrobiote je zelo pomembno, saj se v našem prebavnem traktu nahaja 50 % imunskega sistema (sodeč po nekaterih raziskavah celo 70 %)! Mikrobioto sestavljajo dobre in slabe bakterije, ki živijo v sožitju. Problem pa nastane pri disbiozi oz. neravnovesju- poseljenosti s patogenimi bakterijami. Na omenjeno ravnovesje pa lahko veliko vplivamo sami z uravnoteženo prehrano, zadostnim spancem, čim manjšo izpostavljenostjo stresu ipd.


Ravnovesje mikrobiote se namreč povezuje že skoraj z vsemi stanji v našem telesu. Vpliv ima na duševno zdravje, razvoj metabolnih bolezni, alergije, kronično vnetno črevesno bolezen,..


Hrano za naše dobre bakterije v črevesju predstavljajo prehranske vlaknine ali z drugo besedo prebiotiki. Ko bakterije v črevesju metabolizirajo nerazgradljive produkte iz hrane, nastajajo kratkoverižne maščobne kisline (SCFA). Mednje spadajo acetat, propionat, butirat in predstavljajo glavni vir energije za celice prebavnega trakta. Vplivajo na vnetja v telesu, zdravje imunskega sistema, debelost, vnetne črevesne bolezni,.. Tudi rak debelega črevesja se povezuje z ravnovesjem naše mikrobiote.


Probioitiki in prebiotiki se nahajajo v nekaterih živilih kot so kislo zelje, fermentirani mlečni izdelki, stročnice, sveže sadje in zelenjava, polnovredna žita,.. lahko pa njihove zadostne količine zaužijemo tudi s prehranskimi dopolnili. Pri izbiri je potrebno biti pazljivi, da probiotiki vsebujejo raznolike bakterijske kulture, saj je vsak prebavni trakt poseljen drugače, ter da je njihovo število zadostno (vsaj 10 na 6 bakterijskih kolonij).


Če ste v iskanju pravega, vam priporočam probiotični kompleks s prebiotiki znamke Terranova. Na spletu ga najdete tukaj. S kodo NUTRITIPS15 pa prejmete tudi 15 % popust na celoten nakup.

bottom of page