top of page

Je nujno izločiti fitinsko kislino iz prehrane?

Fitinska kislina je naravni antioksidant, ki ga najdemo predvsem v zrnih in rastlinskih semenih. Predstavlja glavno obliko zaloge fosforja v rastlinah. Živila z visoko stopnjo fitinske kisline vključujejo žita, stročnice in določeno zelenjavo. Zaradi kemijske sestave lahko zavira absorpcijo določenih mineralov v našem telesu (kalcij, železo in cink).Kako lahko zmanjšamo možnost, da bi fitinska kislina povzročila pomanjkanje:

  • Z namakanjem ali kaljenjem stročnic, oreškov in nekaterih žit. Tako lahko njeno vsebnost v živilih znatno zmanjšamo. Svetuje se žita in stročnice pred kuhanjem namakati na sobni temperaturi 12-24 ur. Vodo je potrebno zavreči. Semena lahko po namakanju še kalimo 2-3 dni, saj se po 3 dneh kaljenja fitinska kislina razgradi tudi do 75 %.

  • Uživanjem pestre hrane.

Rafinacija žit sicer odstrani nekaj fitinske kisline, vendar imajo oluščena žita revnejšo hranilno sestavo od polnozrnatih. Z odstranitvijo ovojnice žita poleg fitinske kisline odstranimo tudi ostala hranila kot so prehranska vlaknina, minerali in vitamini.

Vedno več raziskav navaja tudi povezave med fitinsko kislino in zmanjšanim tveganjem za srčno-žilne bolezni, osteoporozo, rakom debelega črevesa, lajšanjem simptomov ledvičnih kamnov, parksinsonove bolezni, zniževanje holesterola in glukoze v krvi.


Take-home message: Pri zdravem človeku s pestro prehrano fitinska kislina ne predstavlja večjih težav. Pazljivost svetujem pri posameznikih, ki ne uživaje pestre prehrane, predvsem pri veganskem načinu prehranjevanja, presnojedcih, ljudeh ki jim primanjkuje mineralov in/ali so slabokrvni.

Comments


bottom of page