top of page

Izključevanje živil iz prehrane

Če bi le lahko nehal/a jesti ___

Katero hrano si že milijonkrat poskušal/a izločiti iz prehrane? Kako ti je šlo? Kako dolgo je trajalo? Kako si se počutil/a?


Družbeni trendi prehranjevanja nam pravijo, da bi morali biti sposobni usmeriti svojo voljo in moč, da črtamo ''problematično'' hrano z jedilnika. Ugh. Saj vemo kako gre: ko si zastavite cilje, je vaša motivacija na vrhuncu in ste prepričani, da tokrat vam bo pa le ''uspelo''. Potem pa nekaj pride vmes in se ne morete držati načrta, ne glede na to, kako se trudite. Rečete si, da zopet začnete v ''ponedeljek'', zato si lahko zdaj malo privoščite itd itd itd. Kolikokrat se ponovi ena in ista zgodba?


Zaradi izločevanja ''nezdravih'' živil iz prehrane se zdijo ''zdrava'' živila manj privlačna. Pogosto pride tudi do izključevanja živil, ki jih je pomembno ohraniti v prehrani z vidika doslednosti in zdravja na splošno.


Druga težava pri izločitvi določenih živil pa je, da včasih dejansko se počutite bolje in potem samodejno pomislite na to, da izločena živila v bistvu so slaba za vas. Ampak največkrat se zgodi, da je posledica dobrega počutja drastična sprememba načina prehranjevanja - uživanje več polnovrednih živil kot poprej. To pa še ne pomeni, da tudi hranilno revnejša živila ne smejo biti del vaše prehrane. Ni potrebno tako zelo drastično spreminjati svoje prehrane. Ključ je vedno v zmernosti in iskanju vmesnih poti.


Se najdeš v tem zapisu?

Comentarios


bottom of page